Thursday, 27 September 2012

Mari Melawat Kilang Kapal Selam Russia (foto)

Dipetik daripada: Blogserius


Super!

Hari ini mari lihat kilang membuat kapal selam Russia yang terletak di Severodvinsk, Daerah Arkhangelsk, Russia. Kilang ini menghasilkan kapal selam dari kelas KILO yang diperkasakan dengan menggunakan enjin diesel elektrik. Kapal selam dari kelas KILO ialah kapal selam diesel elektrik yang paling senyap di dunia.

Jika dibandingkan dengan kapal selam kelas Scorpene kegunaan Tentera Laut Diraja Malaysia, kapal selam Kilo mempunyai panjang yang hampir sama tetapi ianya jauh lebih lebar. Ianya juga 2000 Tan lebih berat berbanding Scorpene. Sungguhpun begitu, harga sebuah kapal selam Kilo ialah USD 250 juta berbanding USD 450 juta untuk sebuah Scorpene. Dari segi persenjataan pula ianya juga dilengkapi torpedo VA-111 Shkval yang merupakan torpedo terlaju di dunia. Ia mampu bergerak pada kelajuan 370 Kmsj. KD Tunku Abdul Rahman dan Tun Razak hanya menggunakan torpedo Blackshark yang mampu bergerak pada kelajuan 93 Kmsj

Kapal selam kelas Kilo digunakan oleh Russia, China, India, Iran, Poland, Romania, Algeria dan Vietnam. Vietnam akan mempunyai 6 buah kapal selam Kilo menjelang 2016. Tidak diketahui berapa ramai warga Mongolia dikorbankan dalam penjualan kapal selam ini di sana. #LULZ.
Laporan asal Fotografersha via EnglishRussia

No comments: