Wednesday, 31 October 2012

KACAU-GANGGU SEMASA SOLAT

Pernahkah sewaktu anda merasakan sedang berada dalam zon Khusyuk solat, tiba-tiba muncul pula kacau-ganggu dan memusnahkan fokus solat anda? Kadang-kala untuk menjadi lebih proaktif sewajarnya kita berusaha untuk mengelak diri daripada menimbulkan gangguan luaran ketika sedang solat (dan malang kalau kita turut kacau solat jemaah lain). Elakkan ia!

1) The Scratcher (si penggaru)

Kadang-kala, secara malang (dan Tuhan ingin menguji) saya sering "berpasangan" dengan beberapa jenis orang yang berkelakuan menjengkelkan sewaktu solat berjemaah. Ada kalanya mereka ini melihat-lihat jam di tangan dan main pusing-pusing jam di lengan. Ada juga orang yang bernafas terlalu kuat sehingga menyukarkan jemaah lain mendengar suara dan bacaan Imam. Namun, kategori yang paling teruk di sebelah anda ialah si penggaru (the Scratcher).


Sebermulanya solat dengan Takbir hinggalah hampir selesai, mamat ni akan asyik menggaru di setiap tempat pada tubuhnya. Dia juga mungkin menggaru pada bahagian-bahagian yang saya sendiri tidak tahu wujud pada tubuh badan manusia. Namun, rosaklah solat saya bilamana asyik terganggu kerana memikirkan apa terjadi sekiranya "gatalnya itu" berpindah ke badan saya pula? Bukankah makruh jadinya?

Sekiranya anda mempunyai masalah kegatalan yang sangat serius, mungkin anda terkena jangkitan kutu dan perlu mendapatkan rawatan dengan kadar yang segera.

2) Daycare (Pusat jagaan harian)

Sesetengah orang yang kekurangan kemahiran keibubapaan merasakan mereka memerlukan sejenak waktu di sebelah malam hari di masjid untuk beribadat dan membersihkan dosa-dosa. Saya maksudkan, masjid adalah tempat yang bagus buat keluarga, bukan? Kita boleh juga membawa anak-anak yang kecil ke rumah Allah bersama ditemani kereta Hot Wheels dan patung Barbies bukan? Tetapi apa yang di akhirnya terjadi? Ibu bapa hanya letakkan anak-anak di satu sudut atau bilik supaya mereka dapat meneruskan solat mereka tanpa gangguan anak-anak.

Tetapi di mana selalunya anak-anak yang ditinggalkan ini berada, sebenarnya?


Saya tidak pernah boleh faham mengapa ibubapa tidak boleh berkorban atau mendapatkan khidmat penjaga di sebelah malam sekiranya mereka ingin menikmati malam di masjid. Tentulah, kanak-kanak seharusnya didedahkan supaya rapat dengan masjid tetapi janganlah pula dengan mengganggu solat jemaah lain hanya kerana ibu dan bapa si anak itu tidak berani untuk berkata "Diam dan Duduk" atau "Pakai balik lampin tu" di khalayak ramai.

Ataupun juga, masjid-masjid yang baru boleh mengambil langkah menyediakan ruang berasingan untuk bayi dan kanak-kanak bergerak bebas (seperti zon khas untuk kanak-kanak). Seperti juga tempat bermain di restoran McDonald. Tetapi jika di McDonald kanak-kanak lari dikejar "Hamburglar", mungkin di zon kanak-kanak di masjid, kanak-kanak akan lari kerana dikejar Jin atau syaitan serta diberi minuman jus kurma dan sebagainya.

3) Unnecessary Repeater (Si Pengulang yang tak kenal waktu)

Sesetengah masjid tidak menyediakan kemudahan sistem audio (suara) kerana semua khatib boleh menjerit dengan kuat sewaktu menyampaikan khutbah. Bagaimanapun, hal ini memberikan kesan apabila jemaah mula bersolat. Masalah juga dihadapi bagi jemaah yang tiba lewat atau kaum wanita yang diletakkan bersolat di ruang belakang - menyukarkan mereka mendengar bacaan Imam. Di sinilah munculnya "si pengulang". Si pengulang mempunyai satu tugas - memastikan mereka yang dibelakang dapat mendengar arahan Imam semasa solat.

Kadang-kala si pengulang menjadi terbawa-bawa dengan "tugasnya" dengan menjadi pengulang bagi setiap kali waktu solat. Walaupun ada waktunya suara Imam lebih kuat berbanding si pengulang. Atau walaupun waktu itu hanya terdapat 3 orang makmum sahaja. 


Music to my ears.

4) Shirts-With-Essays-On-The-Back (Baju dengan karangan di bahagian belakang)

Sesetengah orang memakai pakaian yang bangan sekali untuk bersolat di masjid. Sesetengahnya pelik dan pernah sekali seorang budak memakai t-shirt yang bertulis mesej "I like to do it all night long". Apa yang berlaku budak itu bukan sahaja dimarahi oleh jemaah yang tua, bahkan mendapat pujian pula kerana dijelaskan mesej pada t-shirt itu merujuk kepada "solat malam" dan menggalakkan pemuda lain mengerjakan "Qiamullai".

Ada juga t-shirt lain yang mempunyai karangan panjang di belakangnya. Sungguh besar dan panjang sehingga mengambil beberapa rakaat untuk makmum di belakangnya selesai membaca karangan itu. Tambah bangang lagi, buat apa engkau baca karangan tu "in the first place"? Terrible.


The t-shirt was probably designed by the enemies of Islam to distract you during prayer.

5) Head-Butt

Sebagai Muslim, kita bangga setiap kali kita berjaya mencipta sesuatu yang berguna buat masyarakat. Sains kimia contohnya, dan juga sosiologi, dan Algebra, dan Nintendo...etc. Sesetengahnya mungkin benar kita cipta dan selebihnya diada-adakan. Tetapi satu benda ini saya rasa ia dicipta oleh Muslim iaitu perkataan "head-butt".


Dari manakah asalnya perkataan ini? Mungkinkah daripada perbuatan kita semasa solat? Apabila saf (baris) dibentuk terlalu rapat dan ada jemaah yang tidak ikut "rentak" sehingga menimbulkan perlanggaran kuat bilamana bontot jemaah hadapan berlaga dengan kepala jemaah belakang. Ini gerakan yang merbahaya.

Tambah bahaya lagi sekiranya makmum di depan tu terbatal wuduknya ketika perlanggaran berlaku (terkentut misalnya). Apa yang berlaku mungkin terjadinya "knock out' (which I guess we invented that as well).

6) Obnoxious Ring-Tones (Bunyi nada dering yang mengganggu)

Perkara mengenai gangguan bunyi telefon sewaktu solat telah saya kupas dengan panjang lebar sebelum ini. Namun, tak kiralah berapa juta kali diingatkan supaya mematikan nada dering telefon sewaktu solat, akan sentiasa ada si bodoh yang akan bersolat "mengikut rentak nada dering".

Di samping sikap kita, yang lebih membingitkan adalah gangguan bunyi telefon itu. Anda tahu, nada dering irama Bollywood yang anda gunakan bagi menunjuk-nunjukkan kepada seluruh makmum juga memberitahu orang ramai betapa buruknya citarasa anda. Tindakan yang betul sekiranya telefon berbunyi ketika sedang solat adalah dengan segera mematikannya, ataupun mencampakkan telefon anda keluar tingkap. Perkara yang salah pula ialah dengan membiarkan telefon tersebut berbunyi sewaktu solat dan mula terhangguk-hangguk mengikut rentak!


Tahukah anda bilamana solat kita bertukar menjadi "korup" (tercemar) adalah apabila ada manusia lain di sekitar anda yang mula mengangguk-angguk menurut irama bunyi telefon. Hell, when the Imam starts bopping you know the right thing to do is to save the prayer. Jadi anda perlu buat apa yang sepatutnya seorang "Hero" itu akan lakukan....you pull out the obstruction!

Prayer aside, ring tones are the worst idea in history next to low-rise pants (bila rukuk nampak alur bontot).

7) Low-Rise Pants 

Kadang-kala apabila saya cuba untuk khusyuk dalam solat, apa sentiasalah pula muncul orang di depan saya yang suka nak memusnahkan kekhusyukan solat saya. Mereka tidak memakai tali pinggang. Mereka tidak masukkan baju ke dalam seluar. Hasilnya? Sesuatu pemandangan yang sangat menjelik dan menjijikkan di mana hanya boleh saya tunjukkan melalui foto di bawah. Itupun saya terpaksa sensor jugak!


Komuniti Islam di mana-manapun boleh berbeza pendapat di dalam melihat anak bulan dan menentukan tarikh mula Puasa dan Hari Raya. Tetapi komuniti Islam di seluruh dunia rasanya setuju untuk menyatakan: this is the one moon sighting we don't need to see. Malang kalau ia turut didatangkan bersama bulu yang banyak...Ew!

Sumber tanpa terjemahan: SINI

No comments: