Saturday, 11 June 2011

Juanda: PAS perlu bentuk JK jelaskan agenda "Negara Kebajikan"


Mufti desak PAS tubuh JK negara kebajikan
Jun 11, 11 3:55pm
dr juanda jaya perlis mufti candidate 081106
Mufti Perlis Dr Juanda Jaya mendesak PAS menubuhkan jawatankuasa pemandu bagi merealisasikan agenda negara berkebajikan yang diketengahkan dalam muktamar parti Islam itu minggu lalu.

Katanya, pembentukan badan itu penting itu membentuk halatujunya supaya selari kepada Islam, sekali gus jelas di mata rakyat.

"(Perkara) ini spatutnya jadi aulawiyat (keutamaan) sekarang kerana momentum kesedaran rakyat sedang amat kuat," katanya.

Beliau mencadangkan jawantuasa "inklusif" itu dianggotai kumpulan pemikir "yang aktif dan realis"."PAS perlu buktikan yang mereka mampu buat lebih daripada kerajaan yang ada. 

Jangan ia disejukkan oleh asakan balik Umno bahawa PAS tak praktikal.

"Ketepikan sekejap program kurang utama dan retorik lama. Blueprint (rangka tindakan) itu nanti penting dan akan jadi satu model standrd bagi penceramah PAS jelaskan dasar parti," katanya.

Dr Juanda juga berharap perkara itu boleh mengelakkan tafsiran pelbagai oleh penceramahnya yang mengelirukan seperti yang berlaku dalam isu negara Islam sebelum ini.

Dalam kenyataan hari ini, Dr Juanda juga gembira apabila pihak kerajaan dan pembangkang kita berlumba-lumba cuba memberikan agenda masing-masing (yang didakwa) terbaik untuk kebajikan rakyat.

"Kerajaan sekarang juga akan cuba usaha (untuk) buktikan merekalah juara kebajikan, mereka pasti akan buat perkara lebih banyak lepas ini untuk bersaing," katanya.

Sumber: SINI

-------------------------

Nota kaki:

- komen yang dibuat oleh Dr Juanda ini secara tidak langsung menunjukkan wujudnya minat mendalam pelbagai pihak untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai gagasan negara berkebajikan, sebagaimana dicetuskan oleh Tuan Guru Presiden PAS baru-baru ini.

- harapnya tidaklah akan ada pihak-pihak yang segera tampil dengan ulasan yang bersifat negatif, kerana ianya tidak membantu merungkaikan apa-apa penyelesaian.


- sekalipun TGHH ada berkata bahawa beliau akan menerbitkan satu buku berkaitan gagasan Negara Berkebajikan ini tidak lama lagi, saranan oleh Juanda ini saya kira tidak boleh dikesampingkan begitu sahaja.


- penghasilan buku boleh dianggap sebagai terjemahan pendapat penulis (sebagaimana buku Mujahid Rawa - Menuju Pas Baru), dan ianya boleh diterima atau ditolak, diperdebat, atau disunting melalui siri-siri perbincangan secara dalaman oleh PAS kelak.


- adalah menjadi harapan banyak pihak, terutama generasi yang merindui aroma politik yang matang dan segar, agar dapat dikembalikan gagasan-gagasan yang sebegini.


Sekian

No comments: