Monday, 28 February 2011

Husam: Tun M khianati Melayu


Tun M pengkhianat Melayu, itu kesimpulan saya. Sudah lama saya mempunyai pandangan ini.

Tiga bukti sahaja untuk pusingan ini.

Pendaratan minyak dan gas Kelantan (baca kawasan JDA) ke Songkla dilakukan secara sengaja dan terancang oleh Tun M untuk menafikan hak Kelantan terhadap apa sahaja peluang faedah dari sumber minyak dan gas itu, sampai titisan terakhir.

Bila hak Kelantan ternafi sampai kini, hak rakyat Kelantan juga ternafi dan dikhianati. 95% penduduk Kelantan adalah Melayu. Maknanya Tun M mengkhianati Melayu, Melayu Kelantan secara khusus.

Kawasan JDA hanyalah 150 km dari pantai Kelantan berbanding 270km ke Songkla. Dari Songkla, terpaksa dibina saluran paip gas daratan sejauh 180km lagi untuk gas tersebut dibawa semula ke Malaysia melalui Kedah untuk mengelakkan Kelantan tersentuh!

Hak royalti Kelantan dengan itu dinafikan. Faedah industri hiliran juga dinafikan. Sekalipun telaga yang kaya itu paling hampir dengan Kelantan berbanding semua tempat lain baik di Thailand atau Malaysia, namun sedikit pun faedahnya tidak dapat dikecapi oleh rakyat Kelantan, baik Melayu, Cina, India dan Orang Asli.

Ia adalah program politik untuk memencilkan Kelantan. Secara otomatik Melayu Kelantan juga terpencil.

Sebagai anak Kelantan, saya merasai bagaimana hak kami dinafikan. Dan saya adalah Melayu.

Lebih jelas lagi penghianatan Tun M terhadap Melayu anak negeri ialah bila royalti yang telah dibayar kepada Kerajaan Negeri Terengganu selama 22 tahun dibatalkan bila Terengganu terlepas dari tangan BN.

95% rakyat Terengganu adalah Melayu. Sekali lagi Tun M lupa kepentingan Melayu demi kepentingan kepartian UMNO semata-mata. Melayu Terengganu juga dikhianati.

Tun M sanggup membatalkan apa yang telah menjadi amalan selama ini demi kerana politik.

Orang seperti ini meletakkan politik parti mengatasi segala-galanya dan soal Melayu dengan sendirinya adalah lebih kecil dari kepentingan politik.

Pilihanraya 1999 menyaksikan perubahan sokongan pengundi Melayu terhadap UMNO ekoran isu DSAI. Kuasa UMNO tergugat. Pengundi bukan Melayu memilih untuk bersama BN pada waktu itu.

Apa yang dilakukan oleh Tun M?

Mengubah sempadan pilihanraya dengan memasukkan kawasan pengundi bukan Melayu ke dalam DUN atau Parlimen majoriti pengundi Melayu di seluruh negara supaya peratusan pengundi Melayu mengecil untuk menjamin kemenangan UMNO/BN.

Hari ini, pemimpin UMNO melaungkan 'ketuanan Melayu' terancam. Angkara siapa?

Saya sedia mendebatkan isu pengkhianatan Melayu oleh UMNO dalam diskusi ilmiah dengan Tun.

Sementara itu, siapa sahaja yang mempunyai pandangan terhadap bagaimana UMNO mengkhianati Melayu selama ini boleh berkongsi mengenainya dalam FB '54 tahun UMNO Khianati Melayu'.

------------------

Nota Kaki:

- saya tak rasa diskusi Husam - Tun akan menjadi realiti. Cabar-mencabar di kalangan pemimpin politik ini biasa. Biasanya tidak menjadi kenyataan.

- sebagai anak Kelantan, Husam telah sedia maklum dengan pemunggahan hasil minyak yang dibuat melalui Thailand, dan bukannya Kelantan. Dan perkara ini bukanlah berlaku semalam atau tahun lepas, malah sudah lama.

- dua isu yang awal adalah hampir sama, iaitu penafian hak negeri yang majoritinya dihuni orang Melayu ke atas hasil bumi oleh kerajaan Pusat. 

- isu persempadanan kawasan pilihanraya itu, saya tidak boleh bersetuju 100% dengan Husam kerana realitinya, selepas PRU 2008 (selepas persempadanan), Pakatan Rakyat menang lebih bergaya dengan mengekalkan Kelantan, selain menang di Kedah, Penang, Selangor dan Perak (buat seketika).

- maknanya, faktor persempadanan mungkin memecahbelahkan undi Melayu, tetapi PR juga beroleh manfaat daripada tindakan ini. Kan?

- ramai orang sedia maklum ramai dari kalangan pemimpin UMNO yang hidup mewah, biarpun hanya sepenggal bergelar YB. Di DUN saya pun situasinya sama.

- realiti ini bukan saya dapat daripada rakan yang pro-pembangkang, tetapi daripada mereka yang rapat dan terlibat sendiri dengan UMNO, juga baik anak atau menantu pemimpin yang berkenaan.

- begitupun, saya juga tidak boleh menafikan apa yang dinikmati UMNO setelah berada selesa di tampuk kuasa selama lebih 50 tahun ini "tidak berjangkit" kepada sesetengah pemimpin di dalam pakatan pembangkang.

- selagi tujuan berpolitik adalah untuk menggengam kuasa, realitinya tidak akan jauh berbeza.

- barangkali 'darjah' atau tahapnya sahaja yang berbeza.

- iaitu sama ada si polan itu pemimpin yang "makan banyak sangat", atau pemimpin yang "makan agak-agak".

-  dalam perbezaan pun ada persamaannya iaitu mereka-mereka yang makan itu, mereka juga "sama-sama pandai simpan".

- memang, sebagai manusia yang lemah, tidak dapat tidak, sukar menepis godaan "makan".

- tetapi janganlah bila makan tu, makan terlalu banyak, sehingga tidak mampu disimpan.

- kelak, rakyat akan melihat siapa yang gendut, siapa yang boroi.

- akhirnya pengundi naik menyampah dan jadilah ia pemimpin yang tidak winnable (a.k.a kalah).

Wassalam.

No comments: