Saturday, 25 August 2012

Penjara di China - apa pendapat anda? (foto)

Dipetik dari: Blogserius


Menuju negara maju


Kebanyakkan penjara negara komunis terkenal dengan kedhaifannya. Ini adalah kerana fahamn komunis tidak percaya kepada konsep pemulihan secara humane. Mereka percaya pesalah harus dihukum secara keras bagi membasuh dosa mereka terhadap komrad-komrad mereka. Oleh sebab itulah penjara-penjara di dalam negara komunis kelihatan seperti Gulag era Stalin.

Di China mereka cuba merubah keadaan penjara negara mereka bagi memperbaiki imej hak asasi manusia. Bagi menampakkan imej yang lebih progresif terhadap hal asasi manusia, banyak penjara baru dibina mengikut piawaian negara maju. Penjara moden China seperti di Provinsi Jiansu di bawah ini dilengkapi kompleks sukan dan riadah untuk banduan. Rekabentuknya juga lebih mirip sebuah kampus universiti berbanding rekabentuk penjara yang tipikal. Pembinaan penjara moden yang lebih selesa ini mendapat pelbagai reaksi dari rakyat China. Golongan tua merasakan penjenayah tidak sepatutnya diberi keselesaan. Manakala golongan muda pula percaya penjara harus lebih berperikemanusiaan dan bukannya zoo manusia.

Pendapat siapakah yang betul? Kami di Blogserius percaya penjara terbuka seperti di Norway adalah contoh sistem penjara yang harus diguna pakai. Instead of punishing, Norway prison system try to treat inmates as humans. Sungguhpun penjara mereka selesa, peratusan banduan kembali semula ke penjara kerana melakukan jenayah adalah paling rendah di dunia.

Pendekatan Norway membuktikan bahawa menghukum dengan keras tidak semestinya mampu mendidik dan seterusnya mengurangkan jenayah. Then again NORWAY ialah negara yang progresif. Di Malaysia kalau gunakan sistem yang sama orang ramai akan butthurt pasal minda masih di kepala bana yang lama...


Laporan asal ChinaSmack

No comments: