Tuesday, 5 January 2010

Hari ini kita main salji!

Macam masin je mulut ni. Baru semalam cakap sedang menunggu kalau-kalau turunnya salji, tup-tup malam tadi turunlah ia (salji).

Rezeki lagi buat kami tahun ini - nampaknya sudah tiga tahun berturut-turut merasa main salji kat Oxford ni.

Riuh-rendah seperti biasa apabila negara UK ini dilanda salji. BBC News jam 6.00 am sibuk melaporkan keadaan semasa kawasan-kawasan yang terjejas teruk dengan salji tebal ini.

Di sesetengah kawasan di utara, malah di selatan seperti Bath dan Reading juga turut terjejas. Perkhidmatan lapangan terbang di Soton, Gatwick dan Birmingham terpaksa ditutup, jadual perjalanan keretapi terpaksa dipinda (kelewatan dijangka) dan orang ramai dinasihatkan agar tidak membuat apa-apa perjalanan, melainkan perlu sahaja.

Turut dipaparkan adalah perbualan telefon dengan Keith yang tersangkut selama 12 jam dalam kereta beliau di utara London akibat salji tebal. Kesian ooo, dalam kereta dari jam 6.30 pm semalam, hingga 6.30 am masih kat atas jalan lagi.

Seperti biasa juga dipaparkan kisah bekalan garam di Harrow (utara London) yang hanya mampu bertahan untuk kegunaan 4 hari lagi, kerana pesanan garam baru tidak dihantar kepada majlis daerah.

Beratus buah sekolah juga telah ditutup semalam, dan dijangka banyak lagi bakal ditutup hari ini.

Saya juga sempat merakam beberapa foto awal salji di sekitar rumah kami. Insya-Allah siang sikit nanti nak keluar jalan-jalan bawa Mawaddah merasa main salji.

Maklumlah, salji tahun lepas (bulan Feb) kami semua sibuk berulang-alik ke hospital untuk mengeluarkan si budak comel ni!

Lewat petang semalam - kat parking di belakang rumah (sebelum)

Ada sikit-sikit, tapi belum tebal- tengok atap rumah

Kat laman belakang pun ade sikit (sebelum)

Laman tepi rumah (sebelum)

Ini foto jam 3 pagi tadi

Kat depan rumah jagaan orang tua Headington

Itupun salji masih turun

Laman tepi rumah (selepas)

Parking belakang rumah (selepas)

Laman belakang rumah (selepas)

Nanti jika ada foto terbaharu, akan dimasukkan!

3 comments:

Ahmad Azrin Aziz said...

saya terasa nak makan salji..

umiZue said...

wah.. besh nyer.. nak main jugak!! =)

Dr. Sepet said...

Hari pertama snow = best giler!
hari kedua = still best
hari ke3 = a bit sickening
hari ke4 = a bit annoying
hari ke5 = more and more boring
hari ke6 = it snowing! Again!

Kuasa Tuhan, adalah tu hikmah di sebaliknya...