Tuesday, 24 August 2010

Sana dah potong, sinilah pulak kan?

Di sini saya ingin kongsikan satu kisah benar yang terjadi di sebuah bandar, bukan di Malaysia tetapi di UK nun.

"I thought they might want to leave us alone (after they took power from the previous government)" - demikianlah rungutan yang saya sendiri dengar pagi tadi, disuarakan oleh salah seorang pelanggan tetap Ferry Sport Centre.

"The Council haven't decided yet, either they will continue to support the current policy (free swim), or to introduce new fare/charge" - menjawab pula salah seorang staf yang bertugas di kaunter.

"Then, if they've decided to introduce a charge, how much do you reckon over 60s like me will have to pay?" - Balas pakcik tu lagi.

"We don't know yet, but I would say it's around GBP2.10" - Jujur balas mamat penjaga kaunter tu.

"This is madness, ha mate? I thought the government want us to fight obesity and encourage us to be fit and healthy, I afraid this (by cutting the benefits) wouldn't help at all" - Lantas pakcik tu berlalu meninggalkan kaunter tersebut.

Itu baru seorang, tunggulah esok pagi, lagilah bertambah komplen daripada golongan >60s yang bakal terjejas akibat tindakan drastik kerajaan 'menstrukturkan semula' benefits kepada golongan pencen dan remaja.Inilah salah satu dilema yang perlu dilalui bukan sahaja di UK, malah di kebanyakan negara maju lain (Jepun, etc) iaitu pertambahan golongan warga emas (lebih 60 tahun).

Tidak seperti sebelumnya, di mana nasib mereka agak terbela oleh pihak kerajaan melalui pemberian pelbagai kemudahan, insentif seperti percuma menggunakan bas, subsidi bil gas untuk kegunaan musim sejuk dan kemudahan menggunakan fasiliti yang disediakan pihak berkuasa tempatan.

Tetapi, kini semakin hari satu demi satu kemudahan dan insentif tersebut mula ditarik balik di atas alasan kerajaan perlu menjimatkan perbelanjaan.

Nampaknya, kerajaan di sini perlu lebih bersedia menghadapi cabaran menguruskan komuniti yang ramai terdiri daripada golongan pesara dan warga emas - yang sudah terbiasa hidup dengan 'benefits' yang disediakan kerajaan.

Esok saya nak berjumpa seorang pakcik yang sentiasa di bajunya dilekatkan tag 'Free Palestin', nak sembang mengenai perkara ini.

Sekarang ni, pakcik ni apabila sahaja nampak saya akan berkata "Ramadhan Mubarak!".

Dan saya akan balas "Thank you".

No comments: