Tuesday, 15 May 2012

Pesawat Perang Dunia Ke-2 Ditemui Selepas Hilang 70 Tahun (14 Gambar)

Artikel menarik yang di 'copy n paste' dari: blogserius

RIP


Sebuah pesawat Curtiss P-40 Kittyhawk milik Tentera Udara Diraja Britain ditemui di tengah-tengah gurun di utara Mesir selepas dilaporkan hilang pada Jun 1942. Penemuan dibuat oleh beberapa pekerja syarikat petroliam yang sedang mencari tapak carigali minyak di padang pasar tersebut. 

Pesawat yang dipandu Sarjan Dennis Copping terhempas beratus batu dari penempatan awam selepas mengalami kerosakan akibat ditembak musuh. Adalah dipercayai beliau cuba membuat pendaratan kecemasan tetapi kerana kerosakan instrumen pesawat, beliau akhirnya tersesat dan terpaksa mendaratkan pesawat di tengah-tengah padang pasir. Beliau juga dipercayai terselamat kerana payung terjun dan radio ditemui di luar pesawat. Beliau mungkin cuba menghubungi pengkalan tentera berikat terdekat tetapi gagal. 

Pihak Tentera Udara Diraja Britain kini sedang giat melakukan usaha mencari jasad beliau di dalam lingkungan 20 batu dari tapak pesawat ditemui. Mereka juga bercadang membawa pulang pesawat ini untuk dipamerkan kepada orang ramai di Muzium RAF diHendon, Utara London.

Kasihan juga kepada Sarjan Dennis Copping kerana maut akibat ketiadaan makanan dan minuman selepas terselamat dari terhempas. The good news is at least kini nasib beliau sudah diketahui dan usaha mencari jasad beliau untuk pengkebumian sedang dijalankan. Ini mengingatkan aku kepada kisah pesawat pengedom yang terhempas di Kelantan ketika darurat dahulu dan jasad anak kapal akhirnya ditanam di Kubur Askar Komenwel Kuala Lumpur.Lapora asal Daily Mail

No comments: