Monday, 13 May 2013

Mari lihat makanan para angkasawan di angkasa lepas (foto)

Disumberkan oleh: BLOGSERIUS


Woah. Mana Tangs?

Tahukah anda menghasilkan bekalan makanan untuk angkasawan adalah antara masalah kejuruteraan yang mengambil masa puluhan tahun untuk diselesaikan. Pada tahun-tahun awal penjelajahan angkasa lepas, makanan para angkasawan terhad kepada makanan separa cecair, makanan sejuk beku dan makanan kering. 

Makanan-makanan ini tidak boleh dipanaskan dan dimakan terus dari tiub ataupun bekasnya. Ramai angkasawan merungut diet mereka diangkasa lepas tidak mempunyai rasa apatah lagi mengenyangkan. NASA berusaha berpuluh tahun bagi memperbaiki mutu makanan angkasawan mereka. Hanya selepas misi Apollo mutu makanan bertambah baik kerana kapal angkasa dilengkapi air panas. Dalam stesen angkasa SkyLab pula terdapat peti ais yang membolehkan makanan disimpan seperti biasa. Di stesen angkasa lepas ISS sekarang angkasawan sudah boleh memasak. It only took them like 60 years or so! 

Kami tak tahu apakah yang dimakan Syed Mudzapfar ketika di ISS. Mungkinkah Nasi Lemak freeze dried dan laksa in a tube?Laporan asal NASA

No comments: