Wednesday, 13 March 2013

Kerja Membersih Parit ISTANA LARANGAN di China (foto)

Disumberkan oleh: Blogserius

Pelancong jijik!


Istana Larangan Beijing ialah antara tarikan pelancong utama di Beijing, China. Masalah utama istana larangan ini adalah sama seperti tempat tarikan pelancong yang lain iaitu pembuangan sampah oleh pelawat yang kronik. 

Masalah lambakan sampah di sekitar kompleks Istana Larangan semakin kronik ketika musim sejuk kerana parit gergasi yang mengelilingi perkarangan istana yang membeku. Sampah yang dicampak pula tidak tenggelam dan terkumpul di atas permukaan ais. Setiap musim sejuk sampah ini perlu dibersihkan oleh krew pembersihan. 

Tahun ini sebanyak 4 tan sampah sudah diangkut keluar. Proses pembersihan sampah ini sukar dan bahaya kerana sekiranya pekerja terjatuh ke bawah permukaan ais yang tiba-tiba pecah, proses menyelamat adalah sukar. Jadi kawan-kawan janganlah membuang sampah merata-rata. Kita Malaysian bukan komunis macam penduduk China. Kita negara pembersih dan pandai mengemas. Bila kita ke IKEA dan McDonalds semua rakyat Malaysia tahu bersihkan meja sendiri kan? Oh waiiiiiiiiiiiLaporan asal Shangaiist

No comments: