Saturday, 22 January 2011

NewScientist: Soal dan jawab

Fenomena 1: Mengapakah ada gangguan yang menyakitkan (irritant) yang menyebabkan mata berair sewaktu memotong bawang?

Jawapan: Bawang (onions and garlic), keduanya ada unsur 'sulphur-containing amino acids'. Apabila bawang dipotong, salah satu unsur ini iaitu S-1-propenylcysteine-sulphoxide, akan terurai secara enzim dan membentuk suatu unsur yang tidak stabil dipanggil propanthial S-oxide, yang akan mengganggu dan menyakitkan mata.

Apabila bersentuhan dengan air (dalam kes ini mata anda), gangguan ini akan menghasilkan tindak balas air dengan  propanol, asid sulfurik dan hidrogen sulfida. 

Pengaliran air mata, adalah tindak balas mata anda bagi mengurangkan 'gangguan' hasil tindak balas asid-asid ini.

Walau bagaimanapun, tanpa hadirnya unsur bersifat asid sebegini, akan tiadalah aroma menarik bawang yang kita hidu sewaktu ianya dimasak.

Untuk mengelakkan mata berair, adalah dicadangkan anda pilih salah satu langkah berikut:

- berhenti guna bawang (tetapi anda akan kehilangan rasa dan aroma yang menyedapkan itu)
- pakai goggle (anda pula akan kelihatan pelik!)
- potong bawang dalam air (dengan sebahagian besar aroma terbabit akan terhilang di dalam air)
- basahkan bawang dan sentiasa pastikan ianya basah sewaktu proses memotong dilakukan

(buku - Why Don't Penguins' Feet Freeze?, p.85)
--------------------------------------

Fenomena 2: Berapa lamakah masa diambil seekor lembu bagi memenuhkan the Grand Canyon dengan susunya?

Jawapan: sebelum menjawab soalan ini, syarat-syarat ini perlu dipenuhi terlebih dahulu iaitu:

- mengalihkan aliran Sungai Colorado, yang jika tidak, akan mengganggu proses ini.
- Canyon perlu diempang untuk mengekalkan simpanan susu tersebut.
- mengambilkira persekitarannya sebuah gurun, suatu sistem penyejukan mega perlu disediakan agar susu tidak bertukar kepada keju.
- untuk mengelakkan penyejatan cecair ke udara, Canyon tersebut perlu ditutup secara kalis haba.

OK, kembali kepada jawapan. Di UK, secara purata penghasilan susu oleh seekor lembu sehari adalah sekitar 15 - 20 liter (mari kita setuju dengan angka 17.5 liter).

Canyon pula bersaiz 446km panjang dengan purata 16km lebar dan sedalam 1.6km, yang memberikan selepas kiraan volume (isipadu) 10 juta bilion (1016 liter).

Ringkasnya, penghasilan susu dengan kadar yang kita setujui di atas pula akan mengambil masa kira-kira 1.8 juta juta tahun (1.8 x 1012 tahun) untuk memenuhkan Canyon ini. Itupun sekiranya kita mengandaikan Canyon ini secara keratan segi empat - bentuk lain mungkin lebih kecil nilai isipadunya.

Sekarang, anda mungkin tidak mahu menunggu sehingga 300 kali ganda umur planet ini untuk memenuhkan Canyon terbabit dengan susu.

Apa yang boleh anda lakukan (untuk cepatkan proses) adalah dengan mengalihkan seluruh jumlah penghasilan susu dunia ke Canyon ini.

Tetapi bagi tujuan ini, anda perlu jelaskan sama untuk memilih di antara 2 pilihan berikut:
- membina sistem paip saluran dari seluruh dunia ke Canyon ini
- memilih susu tepung (jimat kos daripada perlu bina paip), yang kemudiannya akan dicairkan semula setelah tiba di Canyon ini

UN FAO menganggarkan penghasilan susu global pada tahun 2004 adalah sebanyak 504 juta tan, iaitu bersamaan kepada 489 billion liter, memberikan anggaran masa untuk mengisi penuh the Grand Canyon hanya kepada kira-kira 20,000 tahun!!!!

Masih suatu kerja yang memakan masa amat panjang!

(buku - Do Polar Bears Get Lonely? pp.118-119)
---------------------------------------

SELAMAT MENAMBAH PENGETAHUAN

No comments:

Post a Comment